ΜΕΤΣΟΒΟ

ΜΟΝΟΗΜΕΡΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΟ ΜΕΤΣΟΒΟ


Ταξιδεύοντας από την Θεσσαλονίκη προς τα Ιωάννινα και αφού διανύσουμε 220 χιλιόμετρα επί της Εγνατίας οδού ,περνώντας την σήραγγα Ανηλίου στο δεξί μας χέρι αντικρίζουμε την Ορεινή Κωμόπολη του Μετσόβου.

Εκεί στις πλαγιές της Πίνδου και σε υψόμετρο 1150 μέτρα στέκει μία απ΄της πιο γραφικές Κωμοπόλεις της Ελλάδος.

Τοπωνύμια στην περιοχή επιβεβαιώνουν τη Ρωμαική παρουσία στην περιοχή(160-250 μ.Χ.) Πρώτο- συναντάτε εγγράφως στην Ιστορία της Ελλάδας από τον τον 7ο αιώνα μ.Χ. και έως σήμερα (και ποιός ξέρει έως πότε?)αποτελεί ένα από τα πρότυπα ορεινής περιοχής που συνεχώς αναπτύσσεται χωρίς να χάσει σχεδόν καθόλου το χρώμα της(πολιτιστικό, αισθητικό κτλπ). Περνώντας βέβαια και αυτό από διάφορες φάσεις όπως Ρωμαϊκή και Οθωμανική Αυτοκρατορία ,προνόμια και χαλασμούς ,παγκόσμιοι πόλεμοι και φυσικά ο τερατώδεις εμφύλιος…

Κοινός παρονομαστής σε όλα τα παραπάνω, ώστε να περάσει το Μέτσοβο όλες αυτές τις καθόλου ευχάριστες καταστάσεις και να δημιουργήσει τις δικές του συνθήκες ανάπτυξης έως και σήμερα ,

μια λέξη…. Τοποθεσία

Αξίζει να σημειωθεί οτι οι κάτοικοι του Μετσόβου είναι Έλληνες Βλαχόφωνοι μια κουλτούρα γι αυτούς ζωντανή και αδιαπραγμάτευτη!

Το Μέτσοβο λοιπόν ήταν και παραμένει σταυροδρόμι ενώνει τα Ιωάννινα με τα Γρεβενά και τα Τρίκαλα ,έτσι κατά καιρούς εκμεταλλεύτηκε την γεω -στρατηγική του θέση Προκειμένου να αποκτήσει προνόμια (κυρίως αυτοδιοίκητου) το 1430 μ.Χ. αλλά και την ανανέωση τους μετέπειτα έως και το 1795 μ.Χ.

Στο διάστημα αυτό αναπτύχθηκε ο Πρωτογενής και Δευτερογενής τομέας παραγωγής.

Οι κάτοικοι ασχολούνται με την κτηνοτροφία, την υλοτομία και εν συνέχεα με την υφαντουργία και την τέχνη της ξυλογλυπτικής.

Αξιοσημείωτη η παρουσία χρυσοραφτών αλλά και αργυροχόων.

Αποτέλεσμα όλων αυτών σε συνδυασμό με την ευστροφία των κατοίκων ,το εμπόριο.

Καραβάνια εμπόρων γάζωναν στην κυριολεξία την Bαλκανική, κάποιοι έφτασαν στην Ρωσία και την Αλεξάνδρεια τις Αιγύπτου.

Έμποροι λοιπόν που ρίζωσαν στην ξενιτιά που όμως ποτέ δεν ξεχάσανε τον τόπο καταγωγής τους και δημιούργησαν κληροδοτήματα για την ευημερία των κατοίκων και την πρόοδο του τόπου.

Το Μέτσοβο αριθμεί 50 και πλέον Ευεργέτες πολύ εξ αυτών Εθνικοί. Όπως ο Γεώργιος Αβέρωφ(με χορηγία του επανακατασκευάστηκε το Παναθηναϊκό στάδιο και αναβίωσαν οι σύγχρονοι Ολυμπιακοί αγώνες),ο Μιχαήλ Τοσίτσας, Νικόλαος Στουρνάρας(προς τιμήν τους το κράτος ονόμασε το κορυφαίο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα της χώρας Μετσόβιο),Ποστολάκας Δημήτριος κ.α.

Η κωμόπολη του Μετσόβου απελευθερώθηκε απο τον Τουρκικό ζυγό στις 31-10-1912 και συνέχισε την ανοδική της πορεία.....

Όλα αυτά μέχρι και τον Β΄Παγκόσμιο πόλεμο.

Μετά το πέρας αυτού και μετά τον εμφύλιο οι συνθήκες άλλαξαν..

Τα κληροδοτήματα χάθηκαν, το εμπόριο πάτωσε και η μετανάστευση ήταν προ των πυλών για τους κατοίκους.

Όμως όπως πάντοτε βρέθηκε κάποιος που αγαπούσε τον τόπο του και οραματιζόταν ένα καλύτερο μέλλον.

Το όνομα του...Ευάγγελος Αβέρωφ.

Ο μεγάλος ευπατρίδης πολιτικός ξεκίνησε την αναζήτηση κεφαλαίων και έφτασε στον μακρινό του συγγενή Βαρόνο Μιχαήλ Τοσίτσα (άκληρου πρώην μεγαλοτραπεζίτη απο το Μέτσοβο ,γεννημένο στο Λιβόρνο της Ιταλίας και κάτοικο Ελβετίας )

Ο Αβέρωφ μετά απο χρόνια αλληλογραφίας και συναντήσεων έπεισε τον Βαρόνο να δημιουργήσει το ομώνυμο Ίδρυμα προς όφελος της προγονικής του Γής.

Έτσι και έγινε.....Το 1948 δημιουργείτε το «ΙΔΡΥΜΑ ΒΑΡΩΝΟΥ ΜΙΧΑΗΛ ΤΟΣΙΤΣΑ» και απο εκεί και έπειτα ξεκινάει μια νέα αναπτυξιακή πορεία.

Αναπαλαιώνεται η πατρική οικία Τοσίτσα και λειτουργεί έως και σήμερα ως Λαογραφικό Μουσείο, δημιουργείτε το Τυροκομείο που παράγει το φημισμένο καπνιστό τυρί Μετσοβόνε ,δημιουργείται το 2ο χιονοδρομικό κέντρο της Ελλάδος(Τελεφερίκ),πραγματοποιούνται μεγάλα έργα υποδομής.

Δειλά ,δειλά οι κάτοικοι ξανασχολούνται με την βιοτεχνία και εκτός απο τα περίφημα υφαντά και τα ξυλόγλυπτα παράγουν κυψέλες, τυροβάρελα και κρασοβάρελα, και αναγεννάτε η λαϊκή τέχνη με αντικείμενα κυρίως οικιακής χρήσεως,

Στα τέλη της δεκαετίας του 1950 το μεράκι του Ευάγγελου Αβέρωφ για την οινοποιεία μετατρέπει τα παρατημένα αμπέλια που βρίσκονται στις πλάγιές της Πίνδου σε έναν επίγειο παράδεισο και έτσι γεννάτε το Οινοποιείο Κατώγι Αβέρωφ με τις παγκοσμίως γνωστές ποικιλίες του.

Και κάπως έτσι ξεκινάει ο τουρισμός....

Οι κάτοικοι ασχολούνται με αυτόν και επενδύουν σε αυτόν φτιάχνοντας ξενοδοχειακές μονάδες καταστήματα που πουλούν τα τοπικά προϊόντα καθώς και καταστήματα εστίασης και αναψυχής.

Το έτος 1988 εγκαινιάζεται η Πινακοθήκη Ε.Αβέρωφ, η οποία έχει σε μόνιμη έκθεση αντιπροσωπευτικά έργα των σημαντικότερων Ελλήνων ζωγράφων, χαρακτών και γλυπτών του 19ου και του 20ού.Το Μέτσοβο σήμερα

Το Μέτσοβο αριθμεί 3,500 χιλιάδες μόνιμους κατοίκους.

Απο το 2007 λειτουργεί τμήμα δωρεάν μεταπτυχιακών σπουδών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου σε υπερσύγχρονες κτηριακές εγκαταστάσεις με ειδικότητα "περιβάλλον και ανάπτυξη των ορεινών περιοχών".

Στο ερώτημα: γιατί κάποιος να το επισκεφθεί απαντάει με τις ακόλουθες κατηγορίες:Φυσικό κάλος και Αθλητισμός

Την δεκαετία του 1990 δημιουργήθηκε η τεχνητή λίμνη πηγών Αώου. Tον γύρο της μπορείς να τον διασχίσεις με το αυτοκίνητο και σίγουρα το τοπίο δεν θα σε αφήσει ασυγκίνητο.

Υπάρχουν δεκάδες περιπατητικές διαδρομές και τα τελευταία χρόνια πραγματοποιούνται ορεινοί αγώνες τρεξίματος "URSA TRAIL".

Διαθέτει 3 χιονοδρομικά κέντρα (Τελεφερίκ, Προφήτη Ηλία και Ανηλίου).

Από το 2013 λειτουργεί Παγοδρόμιο και κλειστή πισίνα ολυμπιακών διαστάσεων.

Επίσης υπάρχει πρότυπο αθλητικό κέντρο με κλειστό γήπεδο μπάσκετ και βόλεϊ, αίθουσα οργάνων γυμναστικής και ενόργανης γυμναστικής καθώς και ανοιχτό γήπεδο ποδοσφαίρου.

Συγκρότημα που το επισκέπτονται κάθε χρόνο μεγάλες Ελληνικές ομάδες για να κάνουν την προετοιμασία τους.Αξιοθέατα

Το Λαογραφικό μουσείο Τοσίτσα,η Πινακοθήκη Ε.Αβέρωφ,το Μουσείο Τσανάκα,Το επισκέψιμο οινοποιείο & Ξενοδοχείο Κατώγι Αβέρωφ.ο Αβερόφειος κήπος, ο Νερόμυλος και η νεροτριβή του "Γκινα',ο μητροπολιτικός ναός της Αγίας Παρασκευής, η Ιερά μονή Παναγίας και η Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου καθώς και το κέντρο ενημέρωσης του εθνικού δρυμού "Βάλια Κάλντα".

Σημαντική συμβουλή: Εάν θέλετε να δείτε πραγματικά το Μέτσοβο περιπλανηθείτε στα γραφικά σοκάκια του...απλά περπατήστε!!!Τοποθεσία και Τουριστική Υποδομή

Ξενοδοχεία όλων των κατηγοριών και ενοικιαζόμενα δωμάτια για όλα τα βαλάντια.

Κέντρα εστίασης και καφέ μπαρ.

Υπάρχουν 4 τράπεζες, super markets και μαγαζιά με τουριστικά είδη.

Λειτουργεί πρατήριο υγρών καυσίμων.

Μέσω της Εγνατίας Οδού απέχει μόλις 30΄λεπτα από Γιάννενα και Γρεβενά , 45 λεπτά από τα Μετέωρα και 60΄λεπτά από τα Ζαγοροχώρια ,κάτι που του επιτρέπει να λειτουργεί ως ορμητήριο των επισκεπτών για τις γύρω περιοχές.Γαστρονομία

Εκτός από τα φημισμένα τοπικά γαλακτοκομικά προϊόντα και κρασιά ,στο Μέτσοβο υπάρχουν βιοτεχνίες που παράγουν ζυμαρικά ,μέλι ,μαρμελάδες και παραδοσιακά λουκάνικα σε διάφορες εκδοχές....

Η κουζίνα είναι πλούσια σε κρεατικά ενώ οι μοναδικές μετσοβίτικες πίτες θα σας ξετρελάνουν.Παράδοση

Στο Μέτσοβο η παράδοση δεν είναι ένα μουσειακό αντικείμενο ,είναι ακόμη ζωντανή.

Έτσι περπατώντας στους δρόμους θα δείτε ανθρώπους να φοράνε την παραδοσιακή ενδυμασία και να μιλάν τη βλάχικη διάλεκτο.

Επίσης έχει την δική του μουσική κουλτούρα, τραγούδια που τραγουδούν οι γυναίκες χωρίς μουσική αλλά και τραγούδια που συνοδεύονται από μουσική με κύριο όργανο το κλαρίνο.

Εάν είστε τυχεροί και βρεθείτε στην περιοχή 17 Μαΐου (Εορτή του Αγίου νεομάρτυρος Νικολάου του εκ Μετσόβου), 20 Ιουλίου(εορτή Προφήτη Ηλία) 26 Ιουλίου(εορτή Αγίας Παρασκευής), 15 Αυγούστου (κοίμηση Υπεραγίας Θεοτόκου) θα θαυμάσετε μόνοι σας το ανεξίτηλο μεγαλείο της παράδοσης του Μετσόβου!Τέλος εύχομαι σε όλους σας να ακούσετε την βλαχόφωνη φράση "Gine vinitu la Aminciu" δηλ. Καλώς ήλθατε στο Μέτσοβο!!!