ΧΑΛΙΚΙ-ΚΑΛΑΡΡΥΤΕΣ-ΜΟΝΗ ΚΗΠΙΝΑΣ-ΣΥΡΡΑΚΟ

ΜΟΝΟΗΜΕΡΗ ΕΚΔΡΟΜΗ


Πρωινή αναχώρηση από το Μέτσοβο με προορισμό το ιστορικό χωριό Χαλίκι σε υψόμετρο 1.150 μέτρων, όπου στην ίδια θέση υπήρξε η Αρχαια "Χαλκις". Θα θαυμάσουμε το Ναό της Αγίας Παρασκευής του 1725, που βρίσκεται στην πλατεία του χωριού και θα απολαύσουμε τη διαδρομή που οδηγεί στις πέτρινες τοξοτές γέφυρες του Φίλου και Αγ.Γεωργίου.

Συνεχίζοντας κατευθυνόμαστε προς τους Καλαρρύτες, οι οποίοι χρονολογούνται από την εποχή του Χαλκού. Ο Αλή Πασάς παραθέριζε εκεί και έφτιαξε τον πρώτο δρόμο από την πόλη στο χωριό. Θα αρχίσουμε τον περίπατό μας από την πανέμορφη πλατεία των Καλαρρυτών με τη συνεχή οικοδομική γραμμή στην οποία θα δούμε και μια μαρμάρινη στήλη με ονόματα που θυμίζουν όλους τους επώνυμους άνδρες κατάγονται ή έζησαν στους Καλαρρύτες και οι οποίοι διέπρεψαν στα γράμματα και στο εμπόριο (18ος και 19ος αιώνας). Ήταν μέλη της Φιλικής Εταιρείας και πρωτεργάτες στην Επανάσταση των Καλαρρυτών τον Ιούλιο του 1821. Θα έχουμε την ευκαιρία να θαυμάσουμε κάποια από τα πανέμορφα, παλιά αρχοντικά σπίτια, όπως αυτό της οικογένειας Φασούλα. Είναι μεγάλο δίπατο σπίτι με το χαρακτηριστικό αέτωμα, με πολλά μπλε παράθυρα, ξύλινη παραδοσιακή πόρτα, ωραίο μπαλκόνι και κάγκελα με παραδοσιακή τεχνική.

Επόμενος προορισμός μας η μοναδική Μονή Κηπίνας του 18ου αιώνα, η οποία βρίσκεται φωλιασμένη σε βράχο πάνω από τη χαράδρα που διαρρέει ο Καλαρρυτικός ποταμός. Το εντυπωσιακό αυτό Μοναστήρι χτίστηκε το 1212 από τον Μοναχό Γρηγόριο και είναι αφιερωμένο στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Μέσα στη Μονή μια μυστική πόρτα οδηγεί σε κρύπτη όπου η σπηλιά αυτή, την περίοδο της Τουρκοκρατίας και της Εθνικής Αντιστάσεως αποτέλεσε κρησφύγετο των υπόδουλων Ελλήνων και των Αντιστασιακών. Εντυπωσιακές τοιχογραφίες διακοσμούν το εσωτερικό του Ναού που χρονολογούνται από τον 17ο αιώνα. Λίγο πιο πάνω βρίσκονται τα χωριά Καλαρρύτες και Συρράκο, τα οποία και τα δύο διατηρούν παραδοσιακή Ηπειρώτικη αρχιτεκτονική.

Τελευταίος μας προορισμός το γραφικό Συρράκο, που χρονολογείται από τον 15ο αιώνα και είναι ανακυρηγμένος παραδοσιακός οικισμός, καθώς επίσης δεν επιτρέπονται μηχανοκίνητα οχήματα στην περιοχή. Το Συρράκο είναι και ο τόπος καταγωγής του Ιωάννη Κωλέτη. Στο ιστορικό αυτό χωριό της Ηπείρου θα μας δωθεί η ευκαιρία να επισκεφθούμε το Λαογραφικό Μουσείο Κ.Αυδίκου. Το αρχοντικό αυτό του 1880 αποτελεί δείγμα του βιωτικού και πολιτιστικού επιπέδου των Συρρακιωτών, καθώς και του τρόπου ζωής τους πριν απο 150 χρόνια. Στη συνέχεια θα επισκεφθούμε τον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου, που χρονολογείται απο τον 18ο αιώνα με το διπλοσκαλιστό τέμπλο και τον χρυσοκέντητο επιτάφιο. Ελεύθερος χρόνος για φαγητό και καφέ.

Αργά το απόγευμα αναχώρηση για το Μέτσοβο.