ΜΗΛΙΩΤΑΔΕΣ-ΔΟΛΙΑΝΗ-ΦΡΑΓΚΑΔΕΣ-ΚΟΥΚΟΥΛΙ-ΔΙΛΟΦΟ-ΙΩΑΝΝΙΝΑ

ΜΟΝΟΗΜΕΡΗ ΕΚΔΡΟΜΗ


Πρωινή αναχώρηση από το Μέτσοβο με προορισμό για τους Μηλιωτάδες, οι οποίοι ανήκουν στο δήμο Ζαγορίου. Οι Μηλιωτάδες έχουν υψόμετρο 534 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας. Θα επισκεφθούμε το περίφημο πέτρινο, θολωτό γεφύρι του Καμπέρ Αγά ή Καμπέραγα στο Ζαγορίτικο ποταμό, το οποίο χτίστηκε από τον Οθωμανό Καμπέρ-Αγά, ο οποίος ήταν ιδιοκτήτης(τσιφλικάς) της περιοχής Μηλιωτάδων. Το γεφύρι αυτό αποτελεί μοναδικό δείγμα της αρχιτεκτονικής των μαστόρων του τόπου. Το υλικό κατασκευής του είναι η γκριζάπετρα της περιοχής που δένει με το τοπίο σε σημείο που φαντάζει ως ένα κατασκεύασμα της ίδιας της φύσης.

Συνεχίζοντας τη διαδρομή μας θα επισκεφθούμε το χωριό Δολιανή, γνωστό και ως νέο Αμαρούσιο, πρόκειται για ένα παλιό αρχοντοχώρι το οποίο διατηρεί μέχρι και σήμερα την αίγλη της παλιάς του δόξας. Θα έχουμε την ευκαιρία να θαυμάσουμε το γεφύρι Δολιανής, το γεφύρι Κουρτιάς στον ποταμό Βάρδα, αλλά και να επισκεφθούμε το νέο Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

Στη συνέχεια θα κατευθυνθούμε προς τους Φραγκάδες, ένα χωριό του νομού Ιωαννίνων του Δήμου Τύμφης, ένα από τα παλαιότερα Ζαγοροχώρια. Βρίσκονται στις νότιες πλαγιές της Τύμφης, 50 χιλιόμετρα Βορειοανατολικά των Ιωαννίνων, χτισμένοι σε υψόμετρο 960 μέτρων, περιτριγυρισμένο με πυκνά δάση δίνοντας την εντύπωση ενός εξώστη με εκπληκτική θέα προκαλώντας δέος στον επισκέπτη. Αφού επισκεφθούμε την πετρόχτιστη εκκλησία του Αγίου Δημητρίου, χαρακτηριστικό δείγμα Ζαγορίτικης αρχιτεκτονικής, ελεύθερος χρόνος για βόλτα να απολαύσουμε το μαγευτικό αυτό τοπίο.

Συνεχίζουμε με προορισμό το Κουκούλι. Το χωριό αυτό ανήκει στο κεντρικό Ζαγόρι. Βρίσκεται κοντά στο Νότιο άκρο του φαραγγιού του Βίκου, στον Εθνικό Δρυμό Βίκου-Αώου. Θα επισκεφθούμε και θα θαυμάσουμε ορισμένα δείγματα Ζαγορίσιας αρχιτεκτονικής όπως το κτιριακό συγκρότημα με τις πέντε βρύσες, το Παλαιό σχολείο και την εκκλησία της Κοίμησις της Θεοτόκου. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης το Φυσικό Μουσείο του Κωνσταντίνου Λαζαρίδη, που περιλαμβάνει ιστορική βιβλιοθήκη και συλλογή από βότανα και λουλούδια της περιοχής. Ελεύθερος χρόνος για φαγητό ή καφέ.

Επόμενος προορισμός το Δίλοφο, ένα από τα καλύτερα διατηρημένα χωριά του Ζαγορίου. Είναι χαρακτηριστικό δείγμα Ζαγορίτικης αρχιτεκτονικής, καθώς όλα τα κτίσματα είναι φτιαγμένα από τον τοπικό σχιστόλιθο και γι'αυτό το λόγο το χωριό έχει ανακυρηχθεί παραδοσιακός οικισμός, όπου μόνο ανακατασκευάζονται ή αναστηλώνονται παλαιά κτίρια. Τα αξιοθέατα που θα θαυμάσουμε είναι οι πέτρινες βρύσες, τα λιθόστρωτα καλντερίμια, μικρά εκκλησάκια και αρχοντικά ανάμεσα στα οποία και η ψηλότερη κατοικία στα Ζαγοροχώρια ύψους 13,5 μέτρων, το Αρχοντικό Μακρόπουλου.

Τελευταίος μας προορισμός τα Ιωάννινα, η πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη του νομού Ιωαννίνων και της Ηπείρου. Θα κατευθυνθούμε προς το περίφημο κάστρο των Ιωαννίνων. Θα επισκεφθούμε τη Ν.Α. ακρόπολη του κάστρου "Ιτς Καλέ", όπου θα δούμε το Φετιχιέ Τζαμί, το Τζαμί της Κατάκτησης (1431),τον οικογενειακό τάφο του Αλή Πασά, καθώς και συντρίμια του Σεραγιού του Αλή Πασά και της Βυζαντινής εποχής.

Αργά το απόγευμα αναχώρηση για το Μέτσοβο.