ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟ-ΠΩΓΩΝΙΑΝΗ-ΔΟΛΟ-ΔΕΛΒΙΝΑΚΙ

ΜΟΝΟΗΜΕΡΗ ΕΚΔΡΟΜΗ


Πρωινή αναχώρηση από το Μέτσοβο με προορισμό το χωριό Κεφαλόβρυσο. Το Κεφαλόβρυσο είναι ένα από τα χωριά και η έδρα του Καλλικρατικού Δήμου Πωγωνίου του Νομού Ιωαννίνων, το οποίο βρίσκεται στους πρόποδες του βουνού Βαλαώρα. Το Κεφαλόβρυσο είναι ένα από τα τέσσερα χωριά του Νομού Ιωαννίνων τα οποία πυρπόλησαν οι Γερμανοί κατά την κατοχή στην Ελλάδα. Θα επισκεφθούμε το Μνημείο Εκτελεσθέντων Μαρτυρικού Κεφαλόβρυσου, το Λαογραφικό Μουσείο Μερόπης, καθώς και τον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Μερόπης του 15ου αιώνα.

Συνεχίζουμε τη διαδρομή μας για την Πωγωνιανή, έναν παραδοσιακό οικισμό με πέτρινα σπίτια. Θα επισκεφθούμε το Μουσείο Λαϊκής κληρονομιάς, καθώς και το Μουσείο του Μπέη. Θα θαυμάσουμε τη χαράδρα Κουβαρά που ανήκει στο δίκτυο περιοχής "NATURA".

Στη συνέχεια θα επισκεφθούμε το Δολό, ένα από τα σαράντα χωριά που ανήκουν στα Πωγωνοχώρια, χτισμένο σε υψόμετρο 800 μέτρων στο όρος Κουτσόκρανο. Βρίσκεται δίπλα στο φαράγγι του Κουβαρά, μια περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους. Θα επισκεφθούμε το πέτρινο τοξωτό γεφύρι, καθώς και την κεντρική εκκλησία προς τιμή του Αγίου Νικολάου. Η ανέγερσή της έγινε το 1814 και στη θέση της σημερινής εκκλησίας υπάρχουν σημάδια παλιών μνημάτων. Χτίστηκε στη θέση παλιότερης εκκλησίας, την οποία το 1740 τη μεγάλωσαν. Η οικοδομή έγινε λίθινη, στέρεη με μικρά παράθυρα. Εσωτερικά χωρίζεται στο Άγιο Βήμα, Ανδρωνίτη και Γυναικωνίτη. Ελεύθερος χρόνος για φαγητό ή καφέ.

Και τελευταίος μας προορισμός το Δελβινάκι. Το Δελβινάκι είναι χωριό του Νομού Ιωαννίνων. Αποτελεί ιστορική έδρα του Δήμου Πωγωνίου και έδρα της Δημοτικής ενότητας Δελβινακίου. Το χωριό αυτό φαίνεται να χτίστηκε κατά τα τέλη του 11ου αιώνα. Κατά τους τελευταίους αιώνες διέθετε Παρθεναγωγείο και Αρρεναγωγείο, στο οποίο δίδαξαν κατά τον 19ο αιώνα ο Ιερομόναχος Κωνστάντιος και ο ποιητής Γεώργιος Γάζης, ένα διατηρητέο κτίριο μέχρι και σήμερα, το οποίο θα επισκεφθούμε. Παράλληλα θα δούμε και τον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, καθώς και το Μοναστήρι του Αγίου Αθανασίου.

Αργά το απόγευμα αναχώρηση για το Μέτσοβο.